5 Tibetanaca – drevna vežba savršena za moderno doba

Modernizacija savremenog društva i napredak u oblasti medicine bacili su u senku veštine i prakse koje imaju dugu tradiciju i praktičnu primenljivost kroz epohe. One se zasnivaju na neraskidivoj povezanosti čoveka i prirode, čoveka i univerzuma, a u praksi pokazuju izuzetnu učinkovitost.

Već hiljadama godina drevni ali i moderni istočnjački iscelitelji veruju u moć prevencije i spiritualnog lečenja pomoću kosmičke i vitalne energije. Njihova tajna je u takozvanim “čakrama” koje medicinski odgovaraju endokrinim žlezdama. Same čakre su svojevrsni izvor energije, odnosno mesto gde se ona koncentriše u vrtlogu, kada je protok u vrtlogu previše snažan izaziva nervozu, anksioznost, stres, nesanicu,a kada je previše spor unazađuje naše telo I dovodi do “zakržljavanja”.

Kako se izvode 5 tibetanaca?

Za ovo je najbolje da pogledate neki od brojnih klipova na youtube. Kako bismo postigli idealan protok energije, ali i učinili brojne druge benefite za zdravlje i kondiciju dovoljno je izdvojiti 10ak minuta svakog jutra pre doručka I upražnjavati  joga ritual popularno nazvan “5 tibetanaca” koji će normalizovati i uravnotežiti protok. Ovo je jednostavan set vežbi, sastoji se od 5 pokreta, uz dodatne pokrete istezanja i opuštanja zarad dobre proporcije. Svaka vežba se izvodi 21 put, a obično se počinje od 3 ponavljanja, uz postupno povećavanje.

Prema tibetanskom verovanju broj 21 je sveti, mističan broj, što je razlog ponavljanja baš toliko puta. Veruje se da deluju podmlađujuće i usporavaju proces starenja, održavaju organizam zdravim i vitalnim na duže staze, smatra se da pozitivno utiču na hormonski  bilans te blagotvorno deluju na celokupan organizam. Iako im to nije primarna svrha korisne su za istezanje, jačanje mišićne snage i zglobne konstrukcije tela, pojačavaju kapacitet pluća i ujednačavaju rad srca.

 

Kada vežbati 5 tibetanaca?

5 Tibetanca pokreću metabolizam, pa ih je najbolje izvoditi ujutru, na prazan stomak, jer  na taj način čitav sistem za metabolisanje hranljivih materija i varenje biće od samog jutra aktivni, brže će sagoreti masnoće pa će pospešiti i gubitak kilograma. Ujedno bićete sigurni da ste zadovoljili minimum dnevnih aktivnosti i ujedno se razbuditi i istegniti vaše telo za dnevno obaveze koje vas čekaju.

Ko treba da radi 5 Tibetanaca?

5 Tibetanca primarno preporučujemo osobama koje nemaju vremena za drugi vid fizičke aktivnosti. Svakog jutra možete odvojiti maksimalno 15 minuta i trening je završen.

Takođe, kada govorimo sa aspekta mršavljenja preopučujumo osobama koje su navikle na intenzivne treninge. Najčešće se dešava da osobe žele da srmšaju, krenu sa sa intenzivnim treninzima. To može dovesti do par problema. Pre svega može doći do povrede! Zatim, posle intenzvnih treninga najčeše dosta ogladnimo.  Na kraju pošto su mišiči mnogo teži od sala, čak ako i sagorimo neke kalorije, a povećamo mišićnu masu vaga će pokazati veći broj nego ranije, što je mnogima znak da odustanu od daljih treninga.

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za