7 najboljih vežbi za mršavljenje

Pored dijete, vežbanje je jedna od najčešćih strategija za skidanje kilograma. Sagorevaju se kalorije, a to je ključno za ostvarenje ovog cilja. Pored toga što mršavite, donosi vam mnoge prednosti poput poboljšanja raspoloženja, jača kosti, smanjuje rizik oboljevanja od mnogih hroničnih bolesti.

1. Hodanje

Hodanje je svakako jedna od najboljih vežbi za mršavljenje i to sa dobrim razlogom. To je prikladan i jednostavan način za početnike u vežbanju, a i nisu u obavezi da kupe adekvatnu opremu. Takođe na taj način vaši zlobovi u startu ne trpe veliki pritisak.
Prema Harvard Health istraživanju, procenjuje se da, u proseku osoba teška 70 kilograma sagori oko 50 do 70kcal za 30 minuta hoda umerenim tempom.
Dvonedeljno istraživanje, sprovedeno na 20 gojaznih žena, je pokazalo da je samo hodanje 50-70 minuta, tri puta nedeljno, smanjilo telesnu masnoću i obim struka za prosečno 1,5% odnosno 2,8cm. Kako biste dodali više koraka svom danu, pokušajte da šetate barem tokom pauze za ručak, hodajte stepenicama.
Za početak možete hodati tri puta nedeljno po 30 -40 minuta i primetićete kako postajete sve spremniji da svoje šetnje produžite.

2. Džogiranje ili trčanje

Dzogiranje i trčanje su odlične vežbe pomoću kojih možete baš dobro smršati. Iako zvuči slično, ključna razlika je u tempu trčanja- svakako da džogiranje podrazumeva sporiji tempo (oko 6.4 do 9,7km na sat, a trčanje je sve brže od 9,7km na čas).
Harvard Health procenjuje da osoba teška 70kg može sagoreti približno 298kcal za 30 minuta dzogiranja brzinom od oko 8km na čas. Štaviše, studije su ukazale da ovakav tip vežbanja doprinosi topljenju visceralnih masti, poznatih kao trbušna masnoća. Ova vrsta masti obavija unutrašnje organe i povezana je direktno sa dijabetesom i bolestima srca. Ovo je takođe sjajan način da uvedete rutinu vežbanja u svoj život i uživate na čistom vazduhu, još ako nađete finu mekanu stazu, pun pogodak.

3. Biciklizam

Biciklizam je popularno vežbanje koje poboljšava kondiciju i skida kilograme.
Iako se biciklizam podrazumeva uglavnom na otvorenom, možete voziti i stabilne bicikle kojima su sada opremljene sve teretane. Što se tiče sagorevanja kalorija, istim ispitivanjima Harvard Health/a procenjuje se da osoba teška 70kg može sagoreti oko 260kcal za 30 minuta vožnje sobnog bicikla umerenim tempom između 19 i 22,4km na čas. Ne samo da mršavite, već redovnom vožnjom bicikla osobe povećavaju osetljivost na insulin, smanjuje se rizik obolevanja od srčanih bolesti, raka.

4. Trening sa tegovima

Trening sa tegovima je popularan izbor osoba koje žele da smršaju. Prema Harvard Health/u se procenjuje da osoba težine 70kg sagori prosečno oko 112kcal za 30minutni trening sa opterećenjem. Ovakav vid treninga vam može pomoći da izgradite snagu i podstaknete rast mišića kao i da ubrzate metabolizam. Jedno šestomesečno istraživanje je pokazalo da jednostavno izvođenje 11 minuta vežbi sa tegovima , tri puta nedeljno, rezultira prosečnim ubrzanjem metabolizma za 7, 4%. Druga studija je otkrila da 24 nedelje treninga sa tegovima dovode do 9% ubrzanja metabolizma kod muškaraca, što se izjednačava sa sagorevanjem približno 140kcal dnevno. Kod žena ubrzanje metabolizma je skoro 4% ili 50kcal više dnevno. Pored toga brojne studije su pokazale da vase telo nastavlja sa sagorevanjem kalorija mnogo sati nakon treninga vežbanja sa tegovima.

5. Intervalni trening

O njemu smo vam već pisali detaljije u nekoliko prethodnih tekstova I svodi se na kratke rafale intenzivnog vežbanja koje je smenjuju sa kratkim pauzama. HIIT odnosno intervalni trening je efikasna stategija mršavljenja koja se može primeniti uz mnoge druge vežbe, hodanje, džogiranje, biciklizam, plivanje..Može vam pomoći da sagorite veliki broj kalorija za kratko vreme.

6. Plivanje

Plivanje je zabavan način da udjete u formu. Procenjuje se da osoba težine 70kg može sagoreti oko 233kcal za pola sata plivanja. Način plivanja svakako utiče na sagorevanje kalorija. Jedno 12nedeljno istraživanje sprovedeno na 24 žena srednjih godina otkrilo je da plivanje po sat vremena 3 puta nedeljno smanjuje značajno telesne masti, nivo triglicerida u krvi kao i ukupan holesterol.
Takodje se preporučuje osobama koje ne trpe opterćenje na zglobovima.

7. Joga

Joga je popularan način vežbanja i ublažavanja stresa. Iako se obično ne smatra vežbom za mršavljenje, sagorevate priličan broj kalorija i nudi mnoge zdravstvene benefite. Istraživanjima se procenjuje da osoba težine 70kg sagoreva oko 149kcal za 30 minuta vežbanja joge. Smanjuje se značajno obim struka I doprinosi se mentalnom i fizičkom blagostanju. Joga takodje doprinosi savladavanju problema sa koncentracijom, prejedanjem i pomaže vam da bolje upoznate i razumete signale koje vam šalje telo.

I za kraj, ipak je najvažnije pronaći vežbu koja će vama najviše prijati i u kojoj ćete uživati.

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za