Antistres doručak za ravan stomak

Anksioznost i gojaznost

Dva najzastupljenija zdravstvena problema savremenog čoveka su gojaznost i anksioznost. Gojaznost dolazi postepeno, ali je ipak uočimo kada se pogledamo u ogledalo, stanemo na vagu, ili nam pak neko iz okruženja ukaže da imamo koje kilo viška. Anksioznost se znatno teže uočava jer je reč o bolesti o kojoj se ne priča niti se vidi. Gotovo da nema osobe koja u određenim situacijama nije osetila napade straha, panike i zabrinutosti. Međutim ovakvo unutrašnje stanje nije vidljivo našoj okolini, a često i mi sami pronalazimo različita objašnjenja za iznenadne promene raspoloženja. Zbog toga se lako desi, da takva potištenost i uplašenost postane svakodnevica i da ljudi počnu da je osećaju od trenutka kada kroče na ulicu – dok su u prodavnici, redu za poštu, u gradskom prevozu. Tada već možemo konstatovati da se radi o anksioznosti.

 

Anksioznost i gojaznost imaju zajedničnog neprijatelja – neadekvatnu ishranu! Pod ovime podrazumevamo, kako korišćenje hrane koja može dovesti do viška kilograma i anksioznosti, tako i preskakanje obroka, izgladnjavanje, itd…

 

 

Za vitku liniju i „mirnu glavu“ veoma je bitno kako vam počinje dan. U nastavku preporučujemo tri vrste doručka koji će podjednako blagotvorno delovati na vašu liniju i psihičko stanje:

 

  1. Jogurt sa ovsenim pahuljicama ili lanom. Verovatno ste već čuli da je jogur bogati izvor proteina, kao i bakterija koje su važne za zdravlje probavnog sistema (naročito kefir i grčki jugurt). Ako u jogurt dodate i ovsene pahuljice ili lan, bićete duže siti, a ujedno ćete poboljašati vašu probavu, stabilizovati šećer u krvi i smanjiti anksioznost. Ovu vrstu obroka, možete korisiti i za večeru, i onda je naša preporuka da dan započnete sa grčkim jogurtom i ovsenim pahuljicama, a večerate kefir sa mlevenim lanom.
  2. Kuvana jaja sa slaninom. Za sve poklonike hrono dijete ovo je jedan od najčešćih obroka za početak dana. Treba znati da zbog cinka i proteina koji se nalazi u ovom obroku, isti se preporučuje i osobama koje imaju problem sa anksioznošću.
  3. Smuti od avokada, bobičastog voća i kockicom crne čokolade. Zbog malog udela šećera, a dosta antioksidanata i dobrih masti, kombinacija ovih voćki se proporučuje kako za početak dana, tako i za međuobrok u toku dana. U kombinaciji sa crnom čokoladom dovodi i do lučenja serotina koji je zadužen za dobro raspoloženje.

Primenite naše savete i javite nam se u komentarima sa još nekim predlozima!

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za