Da li ste čuli za termin hibernacijska dijeta?

Zvuči čudno i neverovatno, ali već duže vreme je aktuelna hibernacijska dijeta – topljenje masnih naslaga tokom sna. Na ovu temu su nemački doktori objavili čak i knjigu!

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masnoća, ublažavajući delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo.

Dugogodišnja istraživanja su postavila tri temelja ove dijete:

  1. insulinski odvojena ishrana
  2. kretanje u ritmu biološkog sata
  3. kvalitetan san

Hibernacijska dijeta kreće sa pravilnim raspoređivanjem hranljivih namirnica tokom dana. Preporučuju se unos ugljenih hidrata za doručak, kako biste počeli dan puni energije. Za ručak je najbolje jesti zdrave raznovrsne namirnice, dok bi večera trebalo biti bazirana na belančevinama u kombinaciji sa salatama i povrćem. Ne preporučuju se međuobroci.

 

Rano večernje vežbanje ima važnu ulogu u celom procesu. Reč je o vežbama snage koje aktiviraju lučenje hormona za oporavak tokom sna. Možete podizati tegove 15 min., za početak tri puta nedeljno.

 

Glavni preduslov i najvažniji element ove uspešne dijete je i miran i dobar san. Pokušajte da ležete u isto vreme, isključite telefon i nemojte da idete u krevet punog stomaka.

Znamo da nije lako uskladiti ispravnu ishranu i bavljenje sportom u dinamičnoj i stresnoj svakodnevnici, alim orate priznati da zaista ova dijeta zvuči baš primamljivo. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumeva izbegavanje obrađenih namirnica, poput belog hleba, pice, burgera, čipsa, piva i šećera, a nasuprot tome favorizuje konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važe za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za