Šta su to masti?
Pored ugljenih hidrata i proteina, masti su nutritijenti koji su neophodni za pravilan rad organizma, daju energiju, učestvuju u sintezi hormona, bitne su za pravilan rad nervnog sistema…
Zašto su onda na tako lošem glasu?
Zabluda koja vlada je da se masti nakon unosa direktno „lepe“ i uzrokuju višak kilograma i masne jastučiće koji nam smetaju. Realnost je da nas goji kalorijski suficit – ako unesemo previše bilo koje namirnice ugojićemo se.
Istini za volju, masti su skoro duplo kaloričnije od šećera i belančevina jer u 1g imaju 9kcal, pa treba biti oprezan sa količinom.
Zdrava ishrana ne znači izbegavati masti, već birati one „dobre“!
Nije na odmet znati da postoji opšta podela masti:
- „Dobre“ masti su mononezasićene i polinezasićene – pozitivno utiču na zdravlje, smanjuju nivo lošeg holesterola i preporučljive su u svakodnevnoj ishrani. Nalaze se u maslinovom ulju, orašastim plodovima, avokadu, nekim vrstama riba (tuna, losos, sardina).
- „Loše“ masti (zasićene) – podižu nivo lošeg holesterola, uzrokuju gojenje, bolesti srca i krvnih sudova. Poželjno je svesti ih na minimum, pa izbegavajte punomasne sireve, pavlaku, suvomesnate proizvode i mesne prerađevine od crvenog mesa, sladoled…
- Trans masne kiseline nastaju hidrogenizacijom ulja na visokoj temperaturi, prilikom obrade hrane kako bi se produžio rok trajanja. Ove masti imaju brojne negativne posledice, čak i kancerogeni efekat, pa ih treba gotovo izbaciti iz ishrane ako želite vitku liniju. U ovu grupu spadaju slatke i slane grickalice, lisnata testa, smrznuti pomfrit, margarin…
Dakle, ako želite da budete fit ključ je u pravilnom odabiru masti (i ostalih namirnica), adekvatnoj obradi i umerenoj količini. Ako na to dodate trening i suplemente u ishrani rezultat neće izostati.
Leave a Reply