Kada je najbolje vreme za vežbanje i sagorevanje masti?

Fizička aktivnost kao lek i potreba

Vežbanje je nešto najbolje što možete učiniti za svoje telo – sagoreće višak masti, oblikovaće figuru i poboljšati opšte zdravstveno stanje. Sedanteran način života nije u čovekovoj prirodi i ne ispunjava potrebe koje su zapisane u genima, a potiču još od naših predaka. Fizička neaktivnost dovela je do pandmije gojaznosti u svetu, a to je sa sobom povuklo i mnoge hronične bolesti.

Međutim, ako mislite da je svejedno kada upražnjavate fizičku aktivnost, varate se!

Kada NE trenirati?

Nije preporučljivo vežbati odmah nakon obroka, a ni najmanje 2 sata posle, jer: 1. Tada se luči hormon insulin koji blokira lipazu, enzim koji je zadužen za razgradnju masti. 2. Vežbanje preusmerava krv u mišiće umesto u creva, ometa varenje, što dalje stvara probleme poput nadimanja i neredovnog pražnjenja.

Treniranje se ne preporučuje ni posle 21h, jer se u to vreme telo priprema za spavanje i luči hormone koji tome služe. Ako u ovom periodu razmrdate telo, rabudićete se, zaspati kasnije, te poremetiti svoj bioritam.

Kada trenirati?

Naučnici sa Univerziteta Bat, u studiji koja je trajala 6 nedelja, a uključila je 30 gojaznih ljudi, utvrdili su da oni koji vežbaju pre doručka sagorevaju 2 puta više masti nego oni koji vežbaju posle! Zašto se ovo dešava? Ujutru, nakon višečasovnog gladovanja, nivo šećera i insulina u krvi je nizak, dok slobodne masne kiseline plivaju čekajući da budu iskorišćene. Ako u tom periodu učinite neki fizički napor, energija će se najviše crpiti iz masti, pa ćete postići bolje rezultate bez promene intenziteta i trajanja treninga.

Druga istraživanja pokazuju da jutarnji trening smanjuje stres i dovodi do bolje produktivnosti tokom dana, dalje, pospešuje sagorevanje veće količine masti u narednih 24h, a i „uključuje“ različite gene koji imaju važnu ulogu u procesu mršavljenja.

Alternativa

Jutarnji termini jesu najbolji jer telo iskorišćava svoj pun fizički i psihološki potencijal, ali ako niste ranoranilac ili vam iz bilo kog razloga ne odgovara ovakav ritam, onda neka to bude termin pre ručka ili pre večere, a ako ni to ne možete onda bolje i bilo kada, jer je ne trenirati uopše uvek najgora opcija!

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za