Kako sa godinama zadržati mladalački izgled

Gledajući emisije o poznatim licima, sa višedecenijskom retrospektivom njihovih života, uviđamo da čak i poznate ličnosti sa godinama bivaju gojaznije. Zbog čega su godine tihi ubica našeg mladalačkog izgleda?

Sarkopeja i usporeni metabolizam

Sposobnost trošenja kalorija tokom mirovanja tela smanjuje se 1-2% svake decenije. Glavni uzrok usporavanja metabolizma je sarkopenija – javlja se posle 40. godine i predstavlja smanjivanje mišićne mase i povećavanje količine sala. Osim usporavanja metabolizma, negativne posledice su otežana pokretljivost i podizanje predmeta. Naročito je problematično gubljenje butnih mišića i njihova zamena masnim naslagama.

Stres

U periodu od 35 do 55 godine ljudi su usled privatnih i poslovnih obaveza i problema izloženiji stresu. Rezultat: hormonski disbalans, povišen nivo kortizola, emocionalno prejedanje…

 

Da li je onda uopšte moguće zadržati mladalački izgled sa godinama?
Jeste, ukoliko uvedete samo dve promene!

1.Počnite da vežbate sa tegovima

Vežbe snage će vam pomoći da povratite mišićnu masu, a samim tim i ubrzate metabolizam. Hormoni sreće endorphin i dopamine, koji se luče tekom treninga, direktno će uticati na vaše raspoloženje i nivo hormona stresa kortizola. Radite razne varijante čučnjeva sa opterećenjem, vozite bicikl i makar jednom nedeljno odradite trening za gornji deo tela.

2. Obratite pažnju na ishranu

Možete da unostine manji broj kalorija zbog usporenog metabolizma, povećati unos proteina za mišićnu masu, konzumirati crnu čokoladu ili čašu crnog vina za podizanje niva hormona sreće.

Naravno uz sve ovo možete probati i dodatak ishrani, naravno pažljivo odabran. O mnogima smo pisali u prethodnim tekstovima, a ukoliko ste oprobali neki od njih pišite nam u komentaru.

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za