Mangostin – upoznajte njeno visočanstvo “kraljicu voća”

Garcinia mangostana

Poreklom iz Južne Azije dolazi ova neverovatno zdrava voćka, koju je sama kraljica Viktorija nazvala „voćem bogova“. Poznata je i kao „kraljica voća”. Međutim, na našim pijacama i marketima ćete je teško pronaći, a ako vam se i posreći, spremite se da odvojite pozamašnu sumu za samo jedan kilogram – 2500 dinara! Ova cena nije neopravdano visoka, osim zdravstvenih benefita koje je teško pobrojati, ova biljka je jako zahtevna za uzgoj, odgovara joj specifična tropska vlažna klima i dobro drenirano zemljište pa raste kao samonikla samo u nekim krajevima sveta. Da bi se uzgoj isplatio, potrebno je minimum 10 godina, jer tek tada daje prve plodove. Od ubiranja prvih plodova, preko transporta do vaše trpeze ne ostavlja puno vremena, a sam transport treba da bude pažljiv kako se ne bi oštetili delikatni plodovi.

Uzgaja se uglavnom u tropskim obastima, poput jugoistočne Azije, jugozapadna Indija, Kolumbija, itd..Plod je sladak i sočan, a ljubičasto-crvena kora nije jestiva.

Mangostin vs Mango

Osim naziva, mangostin nema nikakve sličnosti sa mangom. Plod je veličine mandarine, tamno ljubičaste boje, dok je jezgro koje je jestivo, bele boje. Može se konzumirati sveže, kao sok, ili kao dodatak ishrani u vidu suplemenata.

Sastav i nutritivna vrednost

Mangostin je veoma bogat vitaminima, enzimima, oligoelementima i antocijaninima. Glavni fitonutrijenti, α i γ (alfa i gama) mangostin pokazuju antioksidativno dejstvo – uklanjaju slobodne radikale koji pričinjavaju štetu organizmu i dovode do bolesti. Naučnici su u poslednje vreme bili jako zainteresovani za izučavanje lekovitih svojstava, koja su u brojnim kliničkim studijama i dokazana.

Kada je reč o nutritivnoj vrednosti 100g sadrži 73kcal, 18g ugljenih hidrata, 1,8g vlakana i 0,41g proteina.

 

Zdravstveni efekti mangostina

U tradicionalnoj azijskoj medicini se koristi duže od 400 godina, najčešće kao lek protiv raznih zaraznih bolesti, za snižavanje temperature i bolesti kože.

Danas se najviše koristi za prevenciju, ali opravdana je primena i kao dodatak lekovima. Smanjuje rizik za nastanak tumora, dijabetesa, Alchajmerove bolesti, alergija. Čuva zdravlje očiju, odlaže nastanak katarakte, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, snižava pritisak i nivo holesterola.

Mangostin i funcionalnost zglobova

Mangostin provereno povećava funkcionalnost zglobova i štiti ih od propadanja, i ujedno smanjuje zapaljenje i bolove. Klinička studija na kojoj su učestvovale dve kategorie ispitanika: osobe starije dobi (imali su probleme sa zglobovima usled godina) i sportisti (problemi sa zglobovima usled povreda i velikog fizičkog napora), pokazala je da su obe grupe ispitanika osetile pozitivne promene nakon svega 5 dana korišćenja.

Mangostin i mršavljenje

Zanimljiva studija je pokazala da mangostin pomaže kod gojaznosti na dva načina. U digestivnom traktu blokira varenje masti, pa se one kao takve ne mogu apsorbovati već se eliminišu iz tela. Drugi način je blokiranje enzima na nivou masnih ćelija što onemogućava akumulaciju masti u masnom tkivu. Doza od 800g mangostina dnevno je kod ispitanika značajno smanjila telesnu težinu, obim struka i zapaljenske markere i pokazala se kao jako bezbedna količina koja se dobro toleriše.

Mangostin je voće koje verovatno nikada niste koristili. Inače je poznato da namirnica koja se ne nalazi u stalnoj upotrebi, mnogo bolje deluje na organizam od onih koje se koriste svakodnevno. Ako pritom znamo da mangostin podiže imuni sistem, jača organizam, daje energiju i vitalnost – naša je preporuka da ukoliko ste u mogućnosti počastite sebe voćem bogova!

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za