Polifenoli za zdravlje i vitku liniju

Polifenoli su mikronutrijenti neophodni za zdravlje i vitalnost organizma. Ove hranljive materije predstavljaju izuzetno moćne antioksidante koji štite telo od bolesti, blagotvorno deluju na kožu, ublažavaju upalne procese, poboljšavanju varenje, tope masti, regulišu telesnu težinu i utiču na dobro raspoloženje.

Najnovija istraživanja pokazuju da polifenoli imaju veliku ulogu u prevenciji mnogih teških bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i malignih oboljenja. Polifenola ima u voću, povrću i začinima, a najveću koncentraciju polifenola sadrže citrusi pomorandža i grejpfrut, jabuke, banane, crna čokolada, zeleni čaj, vino, peršun, kurkuma, crni luk, đumbir, kelj.

 


Polifenoli aktiviraju gene za mršavljenje

Za polifenole je otkriveno da pokreću i stimulišu sirtuine gene odnosno gene za mršavljenje. Nazivaju ih još genima dugovečnosti i zaduženi su za energetsku potrošnju i tokove energije u ćelijama. Ovi geni ubrzavaju metabolizam i sprečavaju skladištenje masti tako što ih uključuju u energetsku potrošnju organizma.

Drugi način za aktivaciju gena za mršavljenje je vežbanje i smanjen unos kalorija. Međutim, ovaj način predstavlja svojevrsan stres za organizam pa je preporuka da sirtuine gene treba aktivirati pre svega kroz hranu koja sadrži veliku količinu polifenola ili odgovarajuće suplemente.

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za