U moru dijeta zasnovanih na različitim principima, teško je izdvojiti najbolju. Međutim, ona koja je za kratko vreme stekla titulu “najmodernije” je sigurno poznata keto (ketogena) dijeta. Neki se kunu u njenu efikasnost, dok su drugi poprilično skeptični i dovode u pitanje efekat na zdravstveno stanje.
Osnovne karakteristike
Ovo je dijeta iz grupe LCHF (low carb high fat) – iliti mnogo masti na uštrb ugljenih hidrata.
Naime, ove je jako restriktivan režim, koji skoro u potpunosti isključuje ugljene hidrate (dozvoljeno je svega 20g dnevno) i menja ih mastima i umerenom količinom proteina. Optimalan odnos dnevnog unosa je 70% masti, 25% proteina i 5% ugljenih hidrata.
Deluje tako što telo uvodi u stanje ketoze, kako bi masti počele da se koriste kao primaran izvor energije.
Ketoza ili ketogeno stanje
Pre svega treba napomenuti da je ketoza proces koji nam u stanju gladovanja omogućava da preživimo. Telo tada koristi uskladištene masti kao izvor energije, što direktno uzrokuje mršavljenje. Ovde pokušavamo da telo dovedemo u slično stanje, samo bez gladovanja, već posebnom vrstom ishrane.
Procesi u svakodnevnoj ishrani
Kada u normalnim uslovima jedemo hranu bogatu ugljenim hidratima, telo ih razlaže do prostih šećera i luči insulin. Insulin je ključan za iskorišćavanje glukoze u energetske svrhe – kao glavno gorivo organizma, ali je zadužen i za skladištenje viška koji se ne iskoristi.
Procesi u toku ketoze
Ugljenih hidrata nema – organizam mora da pronađe alternativan način da proizvede energiju. Tu na scenu stupaju masti i masne rezerve. One se u jetri razlažu do ketona koji imaju sličnu funkciju kao glukoza, predstavljaju gorivo za telo, a to je naročito važno za rad mozga.
Mehanizam gubitka kilograma
- Zaobilaze se, inače prve u nizu rezerve ugljenih hidrata (nema ih, jer se unose minimalno) pa telo direktno napada i troši ono što ima, a to su masti.
- Nizak nivo šećera uzrokuje nizak nivo insulina što obezbeđuje povoljne uslove za aktiviranje lipaze (enzim koji je zadužen za topljenje masti).
Jelovnik
Dozvoljene namirnice:
- Sve vrste ribe (losos, sardina, pastrmka, oslić, som, smuđ, skuša…)
- Živinsko meso (pileće, guščije, ćureće, fazansko…)
- Crveno meso (slanina, junetina, teletina, svinjetina…)
- Plodovi mora (školjke, rakovi, škampi, lignje, o dagnjama i ostrigama vodite računa jer imaju više UH)
- Masti i ulja (za prženje je najbolje koristiti kokosovo ulje, a za salate hladno ceđeno maslinovo)
- Mlečni proizvodi (sirevi – do 100g dnevno, osim mladih koji nisu završili proces fermentacije, pavlaka)
- Povrće – za lakšu orijentaciju, ono koje raste iznad zemlje (rukola, celer, krastavac, kelj, paprika, tikvica, spanać, rotkvica, peršun, brokoli, praziluk, masline…)
- Orašasti plodovi (sve vrste umereno)
- Voće izbegavati osim avokada, limuna i bobicastog voća u umerenoj količini.
Izbegavati:
- Šećer,
- žitarice i skrob,
- voće,
- pasulj i mahunarke,
- korenasto povrće,
- soseve,
- alkohol,
- bezalkoholna pića čak i bez šećera.
Za i protiv
Prednosti
Brz gubitak kilograma, dobra kontrola apetita i šećera u krvi.
Mane
Previše restriktivna, ne obezbeđuje dovoljno vitamina, minerala i vlakana, pa uzrokuje zatvor i pad imuniteta, kilogrami se brzo vraćaju, teško je biti fizički aktivan, pa ne pogoduje sportistima.
Leave a Reply