Recenzija – Zeleni Zmaj, čaj za mršavljenje po kineskoj recepturi

Dobra reklama i prisustvo na popularnoj domaćoj televiziji učinila je čaj Zeleni Zmaj toliko prepoznatljivim. Pre dve godine ga je reklamirala pevačica Kaja, a u skorije vreme i „majka šestoro dece“, poznata po učestvovanju u emisiji „Brak na neviđeno“. Ispitali smo njegovu efikasnost.

Mi smo kutiju kupili u Liliju, po ceni od 699 dinara.

Sadrži 25 filter kesica, što je dovoljno za nepunih mesec dana ako ga konzumirate jednom dnevno. Zeleni Zmaj se preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani s ciljem da se uz poboljšanje životnih navika (izbegavanje napetosti, redovan odmor, adekvatna ishrana, redovno uzimanje tečnosti, pravilno disanje, kretanje) ublaže uzroci koji izazivaju nagomilavanje viška kilograma – kažu na facebook stranici.

Sastav proizvoda

Na sajtu navode da je ovaj čaj pretežno sastavljen od zelenog čaja + kombinacija pažljivo odabranih nekoliko biljaka. Dakle akcenat je na zelenom čaju – istini za volju, verovatno je svaka žena bar jednom u životu isprobala dijetu koja podrazumeva besomučno ispijanje ovog čaja umesto vode (ne znajući da može imati negativna dejstva ako se prekorači preporučena količina), ali još nijedna se nije pohvalila pozitivnim rezultatima, bar ne da smo mi čuli.

Elem, ostali sastojci su:

Pohvala za prirodne sastojke (osim arome narandže za koju nismo sigurno šta tačno predstavlja). Istražujući o lekovitim svojstvima svake pojedinačne biljke, zaključak je da se potencijalno mršavljenje bazira na ubrzavanju rada creva, izbacivanju viška vode, smanjivanju apetita i pospešivanju metabolizma masti.

Proizvođač i ispravnost proizvoda

Fructus d.o.o. je proizvođač, a proizvod je upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao dodatak ishrani što znači da je prethodno testiran i da je zadovoljio određene standarde.

Neželjena dejstva i kontraindikacije

Čaj nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama sa poznatom preosetljivošću na neki od sastojaka, osobama sa oboljenjima bubrega i creva. Takođe reaguje i sa određenim lekovima. Lista je podugačka, pa bi uopšteno mogli reći da se preporučuje ako ste zdrava odrasla osoba. U svakom drugom slučaju, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Način upotrebe

Ovde smo se na trenutak našli zbunjeni, jer se uputstvo za upotrebu razlikuje na zvaničnom sajtu i na pakovanju. Na sajtu preporučuju konzumiranje 2 puta dnevno, 10-30 minuta pre ručka i večere, a na pakovanju upotrebu samo uveče pre spavanja. Ipak smo se odlučili za drugu opciju, jer je ipak tako naznačeno na orginalnom pakovanju, dok sajt može biti da nije ažuriran… Ne preporučuje se upotreba duže 1-2 nedelje, kao ni prekoračenje dnevne doze.

Rezultati

Rezultati su zagarantovani ako se hranite kvalitetno, a saveti su priloženi na zvaničnoj stranici:

Ako ste pomislili: „A šta će mi onda čaj?“, verovatno niste jedini…

Nakon 2 nedelje upotebe i potrošenih 14 kesica, u ogledalu nismo primetili značajnu razliku, ali je vaga pokazala 1 kg manje. Takođe se nije promenila učestalost pražnjenja, što je bilo očekivano, mada bi možda pomoglo nekome ko ima problema sa zatvorom. Daleko od očekivanog, ali bolje išta nego ništa… Možda je ipak trebalo da se više pridržavamo saveta o ishrani… Ostaje pitanje da li je kilogram manje posledica redukcije ishrane (lagana večera, bez slatkiša, testa i alkohola) ili dejstva čaja. Pišite nam u komentarima Vaša iskustva.

Ovaj rezultat verovatno ne umanjuje lekovita svojstva svake pojedinačne biljke, ali to nije nešto što je merljivo i o čemu bismo mogli precizno da se izjasnimo.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za