Savet nutricioniste – namirnice za ravan stomak

Salo na stomaku je čest problem koji pogađa oba pola i prvi je signal koji ukazuje da smo se opustili ili tačnije zapustili. Zanemarivanjem ovog problema ili odlaganjem rešavanja istog, vraćanje na staru kilažu postaje sve teže. I više nije stvar fizičkog izgleda već postaje rizik za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Da li spadate u rizičnu grupu ili ste na dobrom putu da to postanete možete i sami proveriti ako izmerite obim struka. Ako su vaše vrednosti veće od 88cm za žene i 102cm za muškarce, vreme je za ozbiljne promene. Usvajanjem zdravih navika u ishrani (redovni obroci, manje porcije, dovoljan unos tečnosti), a uz fizičku aktivnost, možete postići zavidne rezultate. Nutricionista-dijetičar, strukovni specijalista Javnog zdravlja Sandran Karanović preporučuje upotrebu 5 namirnica koje imaju moć da ubrzaju metabolizam i smanje apetit.

 

Sandra Karanović – strukovni specijalista Javnog zdravlja,
nutricionista-dijetetičar

 

Jabukovo sirće (1-2 kašike dnevno) dokazano pomaže u gubljenju kilograma i suvišnih cm oko struka.

Avokado sadrži nezasićene masti koje dokazano ubrzavaju metabolizam i pomažu mršavljenje.

Grejpfrut naučno potvrđeno smanjuje nivo insulina u krvi i podstiče mršavljenje. Utvrđeno je da oni koji su jeli pola grejpfruta uz svaki obrok izgubili su 1,65 kg mesečno.

Guarana sadrži teobromin koji pomaže pri sagorevanju masti. Kofein iz guarane stimuliše centralni nervni sistem, smanjuje apetit i ublažava psihički i fizički umor. Za razliku od kofeina iz kafe ili čaja, guarana ne izaziva negativne efekte.

Šafran smanjuje apetit, ubrzava metabolizam, ima opuštajuće dejstvo i uklanja masnoće sa abdominalne regije.

Ostavite komentare ukoliko ste korsitili neku od navedenih namirnica i koliko kilograma ste izgubili.

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za