Stevija – slatkiš iz prirode koji ne goji

Šta je Stevija

Stevia Rebaudiana ili samo Stevia / Stevija je jednogodišnja biljka koja dolazi iz Paragvaja. Vekovima se koristi od strane domorodaca Paragvaja i Brazila kao lekovito bilje.

Osnova funkcija Stevije je zaslađivač. Ako se uporedi sa šećernom repom, lišće stevije je čak 30 puta slađi, sa druge strane sadrži 300 puta manje kalorija od odgovarajuće količine šećera. Prednost Stevije u odnosu na ostale zaslađivače je da ne sadrži kalorije i ugljene hidrate, nula mu je glikemijski indeks i njeni molekuli se ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom pravljenja kolača ili tokom kuvanja.

 

Stevija – pozitivni efekti na zdravlje

Procenjuje se da je o Steviji objavljeno više od 500 naučnih radova. U studijama je potvrđeno uticaj na snižavanje krvnog pritiska, hipoglikemije, antimikrobnost. Stevia se takođe preporučuje dijabetičarima jer ne povećava nivo šećera u krvi. Bitno je samo videti da je reč o čistoj Steviji!

 

 

Stevija za mršavljenje

Stevija je savršena za mršavljenje. Preporučuje se svima onima kod kojih je uzrok gojaznosti pretran unos i potreba za slatkišima. Uzmite jednu do dve tabletice Stevie sa čašom vode i sigurno nećete imati potrebu za slatkišima.

Stevia se preporučuje i kako dodatak kod keto dijete, kod koje je dozvoljen veoma mali unos ugljenih hidrata (20 g dnevno).

Ukoliko zamenite slatkiše koje uzimate u toku dana, sa Stevijom, videćete rezultate na vagi već nakon nedelju dana.

 

Stevija cena

Ono što je naročito dobro kod Stevije jeste njena cena. Naša preporuka su pakovanja od 100 tabletica Stevije, čija cena je od 300-500 rsd ili pakovanje od 300 tabletica sa cenom od oko 900 rsd. U zavisnosti od toga koliko inače jedete slatkiše, jedno od ova dva pakovanja bi trebalo da vam budu dovoljni za mesec dana. Izračunajte koliko na mesečnom nivou date za različite slatkiše (čokolade, bombonjere, sladolede…) i lako ćete izračunati da će te na kraju meseca videti manjak kilograma i višak novca u novčaniku.

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za