Stres i gojaznost

Stres i gojaznost se smatraju bolestima modernog doba koje se podjednako pojavljuju kod oba pola, odraslih i dece. Hronični stres izaziva stanje smanjenog imuniteta, dovodi do oštećenja kardiovaskularnog sistema, oštećuje memorijske ćelije u mozgu i predisponira deponovanje abdominalnog masnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da izlučivanje viška hormona stresa, kortizola, dovodi do porasta viscelarne masti. Premda su i dalje glavni uzroci gojaznosti veliki unos hrane i nedostatak fizičke aktivnosti, stres počinje da ima sve veću ulogu. Ukoliko ste primetili postepeno povećavanje kilaže, a da pri tom niste menjali svoj životini stil, vrlo je moguće da je stres uzrok za vašu gojaznost.

Zašto se gojimo kada smo pod stresom

Usled uticaja stresa naše telo se pretvara u mašinu za pravljenje sala, jer je na taj način “podešeno” još pre više hiljada godina. Naši preci su primarno bili okupirani egzistencijalnim problemima, tako da je salo predstavljalo rezerve energije koje su bile preko potrebne u brojnim opasnim situacijama. Ako tome dodamo da se moderan čovek pod uticajem stresa opušta uz brzu hranu, slatkiše ili alkohol (efekat gojaznisti nervoznog stomaka), jasno je zbog čega dolazi do nagomilavanja masnih naslaga.

Predlažemo vam neke od namirnica koje utiču na smanjenje stresa, o pojedinim smo pisali u nekim prethodnim tekstovima.
Nadamo se da će vam biti od pomoći.

Pomorandže

Narandže su bogate vitaminom C, a istraživanja su pokazala da upravo taj vitamin pomaže u održavanju i obnavljanju imuniteta, koji može biti narušen zbog stresa. Vitamin C posebno utiče na spuštanje nivoa hormona kortizola, koji se pojačano luči za vreme stresnih situacija.

 

Spanać

Premalo magnezijuma u telu može biti okidač za glavobolje i malaksalost, koji su posledice stresa. Spanać je bogat magnezijumom i gvožđem koji mogu da vam pomognu u opštem stanju organizma i njegovom lakšem odupiranju stresu. Stavite ga u svoj jutarnji smuti ili pojedite kao prilog za ručak ili večeru.

Riba

Svi znamo da su ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno losos i tuna, a te zdrave masnoće mogu da vam pomognu u smanjenju proizvodnje hormona stresa. Pri tom, riba može da vam pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti, depresije…

Crni čaj

Istraživanja su pokazala da osobe koje su nedeljno pile do 6 šoljica crnog čaja su proizvodile manje količine kortizola za vreme stresnih situacija.

 

Pistaći i drugi orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi kao što su orasi, lešnjici, bademi, indijski oraščići, a posebno pistaći bogate su zdravim masnoćama, koje utiču na zdravlje srca i krvotok, što može ublažiti posledice izloženosti stresu.

Sirovo povrće

Sirovo hrskavo povrće može itekako da vam pomogne u smanjenju stresa. Narežite ga na komadiće i jedite umesto grickalica. Smanjićete stres i u organizam uneti mnogo zdravih i hranjivih sastojaka.

Mleko

Dobrobiti čaše toplog mleka pre spavanja nisu mit. Kalcijum smanjuje anksioznost i promene raspoloženja uzrokovane stresom nakupljenim tokom dana, pa će vam pomoći da lakše zaspite.

Šafran

U prodavnicama zdrave hrane možete pronaći ovaj začin, mnogi ga najčešće koriste u supi ili čorbi! Pri poređenju s drugim začinima, nutritivni sadržaj osušenog šafrana pokazuje bogatstvo hranljivim vrednostima, posebno B vitamina i dijetetskim mineralima. Često možemo čuti da se još od davnih vremena koristi kao antistres začin.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sneza Recent comment authors
  Email prijava  
novije starije najviše ocena
Obaveštenje za
Sneza
Guest
Sneza

Ja sam se ugojila jako u poslednje dve godine, i sigurna sam da je od stresa, sto je najgore apetit mi je sve jaci, moracu da probam taj preparat sa šafranom..Ako je neko koristio, neka napise u komentaru ispod. Hvala