Suplementi za mršavljenje – da ili ne?

Prodaja suplemenata u Srbiji beleži rekordni rast poslednjih godina. Najtraženiji su suplementi za gubitak kilograma , izgradnju mišićne mase i poboljšavanje imuniteta. S’ obzirom da se ovaj odeljak našeg foruma bavi proizovdima za mršavljenje pokušali smo da otrkijemo da li su nam suplemnti za mršavljenje zaista mogu pomoći.

Da vas ne držimo u neizvesnoti – odgovor je potvrdan! Međutim, da biste korišenjem suplemenata postigli određeni rezultat potrebno je skrenuti pažnju na dve ključne  stvari.

Prvo – treba biti siguran da se kupuje orginalni i provereni suplement. Naime, postoje podaci koji ukazuju da se  preko 50% suplemenata na našem tržištu prodaju nelegalno. Najčešče se naručuju putem  društvenih mreža, cena im je povoljnija, a kupci zapravo nisu svesni koliki rizik preuzimaju. Suplementi se proizvode u improvizovanim laboratorijama, sastav im je neproveren, upitno je i njihovo čuvanje i skladištenje u propisanim uslovima… Zato, kada govorimo o efikasnosti suplemenata najpre treba ukazati da je preduslov nekog efekta da se suplementi kupi  isključivo u ovlašćenim prodavnicama – apotekama, zvaničnim sajtovim, drogerijama, itd…

 

koristite samo proverene suplemente i imajte realna očekivanja

 

Drugo – suplementi su dodatak ishrani, a ne zamena za ishranu ili neka magična kapsula. Ne postoji pilula koja može zameniti zdrav obrok i od koje ćete preko noći dobiti mišiće kao bodibilder ili smršati 20 kg. Najčeše oni koji koje se bave nelegalnom prodajom suplemenata, ne prezaju da daju i lažna obaćenja.

Gojaznost je veliki problem u našoj zemlji koji ne bi trebalo zanemarivati. Jedan od načina da se gojazne osobe reše viška kilograma jeste i korišćenje suplemenata za regulisanje telesne mase. Oni mogu da pomognu. Ali je ključno da se koriste provereni suplemnti i da se imaju realna očekivanja. Suplementi nisu zamena za raznovrsnu i zdravu ishranu, kao i za zdrav način života. Oni su dodatak ishrani koje treba prilagoditi sopstvenim potrebama i životnim navikama.“  Hvala prim. mr sc.med. dr Goran D. Ilić na savetima.

 

 prim. mr sc.med. dr Goran D. Ilić

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za