Testirali smo čaj za mršavljenje instituta “Dr Josif Pančić”

Večita ženska (danas sve više i muška) problematika – kako ostati mlad, lep i mršav? Tragajući za eliksirom, spremni smo da probamo najrazličitije vrste preparata, pilula, napitaka itd. To nam je dalo ideju za recenziju čajeva, kako bismo nekima bar malo olakšali posao i smanjili izbor koji je ogroman. Za ovaj čaj za mršavljenje smo dobili preporuku od par žena, uostalom ime proizvođača zvuči poznato i uliva poverenje…

Krenimo od proizvođača

Institut “Dr Josif Pančić”- verovatno pri prvom čitanju retko ko primeti reč “institut”, jer ono što bode oči je ime našeg poznatog naučnika, pa imamo utisak da je on lično brao i sušio biljke koje ulaze u sastav čaja. Šalu na stranu, u pitanju je državna naučnoistraživačka institucija koja postoji od 1948. godine i bavi se ispitivanjem lekovitih svojstava biljaka u skladu sa savremenim standardima kvaliteta i bezbednosti.

Pakovanje i cena

Iako smo na internetu pronašli dve vrste čaja za mršavljenje istog proizvođača (sličan sastav, ali drugačija ambalaža – filter kesice i rinfuz), u apoteci Lilly su nam ponudili samo rinfuz po ceni od 329,99 dinara. Pristojna cena, naročito ako pomaže.

Sastav proizvoda

Čaj predstavlja mešavinu nekoliko biljaka.

Sastav:

 • List breze
 • Plod šipurka
 • Plod morača
 • Kora krušine
 • Plod kleke
 • Herba matičnjaka
 • Plod peršuna
 • Cvet zove
 • Cvet lipe

Nakon istraživanja o svakom sastojku pojedinačno, zaključili smo da se mehanizmi dejstva mogu svrstati u 3 grupe :

 1. Ubrzavaje rada creva i bolje pražnjenje,
 2. Izbacivanje vode (pojačana diureza)
 3. Ostalo (smanjivanje apetita, ubrzavanje metabolizma)

Ovo nam nije bilo iznenađenje jer većina prirodnih čajeva za mršavljenje koristi slične sastojke. Očekivali smo i senu kao sastojak jer je ona poznata kao najbolje sredstvo za pražnjenje, ali je pritom jako agresivna za creva, izaziva grčeve u stomaku i dosta drugih neželjenih dejstava tako da je iznenađenje i dodatni plus to što su je izostavili.

Ograničenja

Zbog aktivnih sastojaka koje sadrži može da utiče na apsorpciju lekova, pa se preporučuje razmak od minimum 30 minuta između konzumiranja. Takođe, ne preporučuje se u toku trudnoće i dojenja, a ni deci do 12 godina.

Način pripreme i upotrebe

Po uputstvu za upotrebu pije se 3 puta dnevno posle jela, bez navedenog vremenskog ograničenja, pa smo u startu odlučili da ispijemo jednu celu kutiju. Nismo se nadali da će potrajati svega 6 dana, jer ni naši rezultati onda ne bi bili relevantni, pa smo ipak kupili još jednu.

Ukus je gorak, najviše podseća na hajdučku travu, bez dodatnih aroma za poboljšavanje ukusa.

Ovaj test je trajao 13 dana, do isteka naših zaliha. Čaj je preporučen kao podrška uz redukcionu dijetu, pa mi smo se u međuvremenu potrudili da se hranimo zdravo.

Rezultati

Primetili smo redovnije (češće) pražnjenje, i do 3 puta dnevno, pa samim tim i ravniji stomak, bez nadutosti i problema sa zatvorom. Međutim brojka na vagi nas nije usrećila – nakon 13 dana pola kilograma manje.

Dakle, mi nastavljamo našu potragu za čarobnom pilulom, a ovaj čaj preporučujemo onima koji imaju problema sa zatvorom i zadržavanjem vode, a žele da ga reše na prirodan način.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Email prijava  
Obaveštenje za